MENU

16.06.2025-18.06.2025 r.   

 

 

Poniedziałek 16.06.2025 r.                                   

Zupa koperkowa250ml (gotowanie) Wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka,koper, ziemniaki,śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, papryka słodka, natka pietruszki świeża)

Pieczony filet z kurczaka 80g(pieczenie), filet z kurczaka, bułka tarta, przyprawy (sól ,pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka, lubczyk, bazylia)                                                       

Kasza bulgur 100g( kasza bulgur z pszenicy durum , sól, olej)

Surówka wielowarzywna  100g(kapusta biała, marchew, papryka, ogórek ,olej,sól, cukier )    

Kompot z wiśni  200ml  (wiśnia, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler)

Wartość odżywcza i energetyczna: 572kcal

Białko: 27,6g  Węglowodany:57,2g  Tłuszcze:12,6g

Wtorek 17.06.2025 r.                                            

Zupa barszcz zabielany z buraków 250ml  (gotowanie) (wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, buraki, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ) przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, natka pietruszki świeża)

Naleśniki z jabłkami 2szt i śmietaną 50g ( (jaja, mleko, woda, mąka, jabłko prażone (jabłka (85%), cukier, skrobia modyfikowana, woda, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, przeciwutleniacz – kwas askorbinowy, substancje konserwujące - E202, E211, aromat.)), śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ),

Kompot z czarnej porzeczki 200ml (czarna porzeczka, cukier )

Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja)

Wartość odżywcza i energetyczna:573 kcal

Białko: 16,3g  Węglowodany:88,6g  Tłuszcze:7,9g

Środa 18.06.2025 r.

Zupa pomidorowa z makaronem i zieloną pietruszką 200ml(gotowanie) wywar mięsno-warzywny kości schabowe (, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, makaron nitki zmąki durum, pietruszka natka św., przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, kurkuma) ,  koncentrat pomidorowy,  , śmietana(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii mlekowych

Chrupiące udko z kurczaka 1p(udziec z kurczaka, sól, pieprz, papryka słodka mielona)

Ziemniaki gotowane150g ( ziemniaki, sól)

Surówka z marchewki z jabłkiem  100g(marchew, jabłko olej, sól, cukier, sok  z cytryny)

Kompot z owoców 200ml(wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler)

Wartość odżywcza i energetyczna: 600 kcal

Białko: 38,6g  Węglowodany:71,4g  Tłuszcze:18,1g