MENU

15.09.2025-19.09.2025 r.   

Poniedziałek  15.09.2025 r.                                      

Zupa szczawiowa z jajkiem 250ml(gotowanie)wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, szczaw ziemniaki, , śmietana(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii mlekowych, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, czosnek granulowany, natka pietruszki świeża)

Pieczone kotleciki z indyka  80g(mięso mielone, włoszczyzna, bułka tarta, przyprawy)

 Ryż 150g( ryż paraboliczny, sól, olej ))

Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem 100g (kapusta czerwona, jabłko , olej, sól, cukier, sok  z cytryny)

Kompot z wiśni 200ml(woda, wiśnia, cukier)

Alergeny (mleko, gluten, jaja, seler)

Kcal 624

Białko 26g,Węglowodany 100g ,Tłuszcze 14g

Wtorek  16.09.2025 r.                                              

Rosół drobiowy z makaronem i zieloną pietruszką 250ml(gotowanie)wywar mięsno-warzywny (korpusy drobiowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, makaron nitki, pietruszka natka św., przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, kurkuma)

Tradycyjny kotlet schabowy 100g (pieczenie) schab, bułka tarta, jajamąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany)                

Ziemniaki gotowane 200g( ziemniaki , sól)

Surówka z buraków z cebulką  100g( buraki gotowane, cebula, olej , sól, cukier, ocet spirytusowy )

Kompot z truskawek 200ml(woda, truskawka, cukier)

Alergeny (mleko, gluten, seler, jaja)

Kcal  564

Białko 30,Węglowodany 70g ,Tłuszcze 19g

Środa   17.09.2025 r.                                                 

Żurek z ziemniakami i  kiełbasą 250ml(gotowanie) wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka ziemniaki, kiełbasa śląska ( kiełbasa śląska  przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, koper świeży, czosnek granulowany)    

 Medalion  wieprzowy  po cygańsku 80g/100g(schab ,  przyprawy, (czosnek granulowany, sól, , majeranek, lubczyk,  bazylia),przecier pomidorowy, pieczarki cebula, marchew, papryka pieprz naturalny, papryka słodka )

Kasza jęczmienna 150g(kasza jęczmienna, sól, olej )

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem 100g (kapusta pekińska, kukurydza, marchewka, ogórek, olej, sól, cukier, ocet spirytusowy)

Kompot z wiśni 200ml (woda, wiśnia, cukier)

Alergeny (mleko, gluten, seler ,jaja)

Kcal 776

Białko 33g,Węglowodany 109g ,Tłuszcze 24g

Czwartek  18.09.2025 r.                                       

Zupa warzywna z zieloną soczewicą 250ml(gotowanie)  wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, soczewica zielona  ziemniaki, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, natka pietruszki świeża)

Filet z kurczaka w panierce 80g(filet z kurczaka, mąka, jajko, bułkatarta przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona)

Ziemniaki gotowane  150g(ziemniaki, sól)

Surówka z marchewki z jabłkiem  100g( marchew, jabłko, sól , cukier, ocet, olej)

Kompot z owoców 200ml(woda, czarna porzeczka, truskawka, wiśnia, cukier)

Alergeny ( gluten, seler, jaja)

Kcal 540

Białko 31g,Węglowodany 64g ,Tłuszcze 16g

Piątek  19.09.2025 r.                                               

Zupa ogórkowa 250ml  (gotowanie) (wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, ogórek kiszony, , śmietana(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii mlekowych), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, lubczyk, koper świeży))

Makaron penne zapiekany z sosem serowo- brokułowym  250g( makaron penne (semolina z pszenicy durum, śmietana 30%,(śmietanka, stabilizator-karagen), masło 82%, brokuł , mąka pszenna)

Kompot z truskawek 200ml(woda, truskawka, cukier)

Owoc 1szt

Alergeny (mleko, gluten, seler, gorczyca)

Kcal 635

Białko 20,7g,Węglowodany 104,9g, 

Tłuszcze 15g