- Agata Kociakowska
- Kategoria: Menu
- Odsłony: 13075
MENU
19.05.2025-23.05.2025 r.
Poniedziałek 19.05.2025 r. Zupa koperkowa250ml (gotowanie) Wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka,koper, ziemniaki,śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, papryka słodka, natka pietruszki świeża) Pieczony filet z kurczaka 80g(pieczenie), filet z kurczaka, bułka tarta, przyprawy (sól ,pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka, lubczyk, bazylia) Kasza bulgur 100g( kasza bulgur z pszenicy durum , sól, olej) Surówka wielowarzywna 100g(kapusta biała, marchew, papryka, ogórek ,olej,sól, cukier ) Kompot z wiśni 200ml (wiśnia, cukier) Alergeny(mleko, gluten, seler) Wartość odżywcza i energetyczna: 572kcal Białko: 27,6g Węglowodany:57,2g Tłuszcze:12,6g |
Wtorek 20.05.2025 r. Zupa barszcz zabielany z buraków 250ml (gotowanie) (wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, buraki, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ) przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, natka pietruszki świeża) Naleśniki z jabłkami 2szt i śmietaną 50g ( (jaja, mleko, woda, mąka, jabłko prażone (jabłka (85%), cukier, skrobia modyfikowana, woda, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, przeciwutleniacz – kwas askorbinowy, substancje konserwujące - E202, E211, aromat.)), śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), Kompot z czarnej porzeczki 200ml (czarna porzeczka, cukier ) Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja) Wartość odżywcza i energetyczna:573 kcal Białko: 16,3g Węglowodany:88,6g Tłuszcze:7,9g |
Środa 21.05.2025 r. Zupa pomidorowa z makaronem i zieloną pietruszką 200ml(gotowanie) wywar mięsno-warzywny kości schabowe (, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, makaron nitki zmąki durum, pietruszka natka św., przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, kurkuma) , koncentrat pomidorowy, , śmietana(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii mlekowych Chrupiące udko z kurczaka 1p(udziec z kurczaka, sól, pieprz, papryka słodka mielona) Ziemniaki gotowane150g ( ziemniaki, sól) Surówka z marchewki z jabłkiem 100g(marchew, jabłko olej, sól, cukier, sok z cytryny) Kompot z owoców 200ml(wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, cukier) Alergeny(mleko, gluten, seler) Wartość odżywcza i energetyczna: 600 kcal Białko: 38,6g Węglowodany:71,4g Tłuszcze:18,1g |
Czwartek 22.05.2025 r. Zupa neapolitańska z serkiem topionym 250ml(gotowanie) Wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), serek topiony (sery(mleko,sól, stabilizator-chlorek wapnia, kultury bakterii,barwnik: karoteny), woda, masło, twaróg, :sole emulgujące, :E 450, E451, E330,E339, )serwatkaw proszku, sólprzyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, papryka słodka, natka pietruszki świeża) Bigos z kiełbaską 250g (Kapusta biała, , koncentrat pomidorowy, kiełbaska podwawelska ( mięso wieprzowe 97%, woda, sól, izolat białka sojowego, stabilizatory, białko wieprzowe kolagenowe, maltodekstryna ,przeciwutleniacz, wzmacniacz smaku:glutaminian monosodowy,glukoza, aromat, przyprawy), olej rzepakowy, cebula, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy (sól, pieprz, majeranek) Ziemniaki gotowane 150g( ziemniaki,sól) Kompot z truskawek 200ml(truskawka) Alergeny(mleko, gluten, seler, gorczyca, ) Wartość odżywcza i energetyczna: 594 kcal Białko: 28,5g Węglowodany:51,2g Tłuszcze:27,6g |
Piątek 23.05.2025 r. Zupa jarzynowa 250ml(gotowanie ) wywar mięsno warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, cebula, mieszanka do zup 7 - składnikowa, ziemniaki, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, kurkuma, lubczyk, bazylia, czosnek, papryka słodka, koper świeży) Filet z ryby w cieście pietruszkowym 80g(filet z morszczuka, jajko, mąka ,olej rzepakowy ,natka pietruszki (sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, kurkuma) Ziemniaki gotowane 150g( ziemniaki,sól) Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem 100g(kapusta pekińska, ogórek świeży, koperek, sól, cukier, ocet spirytusowy, olej) Kompot z wiśni 200ml(wiśnia, cukier) Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja, ryby) Wartość odżywcza i energetyczna:589 kcal Białko: 24,6g Węglowodany:54,1g Tłuszcze:16,8g |