MENU

12.05.2025-16.05.2025 r.   

 

Poniedziałek 12.05.2025 r.                                       

Zupa barszcz ukraiński 250ml (gotowanie)wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew seler, pietruszka, buraki, kapusta biała, ziemniaki, fasola perłowa, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, cukier)

Kiełbaska opiekana  90g (mięso wieprzowe 83%, woda, sól, białko wieprzowe, przyprawy, ekstrakty przypraw, hydrolizat białka rzepakowego, ekstrakt z aceroli, sok z buraka czerwonego, cukier, glukoza, warzywa suszone, substancja konserwująca - azotyn sodu, stabilizator - cytrynian sodu, aromaty)

Ziemniaki pieczone 150g (ziemniaki, sól, papryka słodka)

Pomidor cząstki 50g;  ketchup 30g ( pomidor, ketchup (koncentrat pomidorowy, woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy, substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat)

Kompot z owoców 200ml(woda, truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler)

Wartość odżywcza i energetyczna: 534 kcal

Białko: 14,1Węglowodany:81,0g  Tłuszcze:14,4g

Wtorek 13.05.2025 r.                                                

Zupa ogórkowa 250ml(gotowanie) (wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, ogórek kiszony, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, lubczyk, koper świeży))

Schab w sosie śmietanowo - brokułowym  80g/50g (pieczenie )(schab ,  przyprawy, (czosnek granulowany, sól, , majeranek, lubczyk,  bazylia), śmietana 30%,(śmietanka, stabilizator-karagen), brokuł , mąka pszenna)

Ziemniaki gotowane 150g( ziemniaki, sól)

Surówka z buraków 100g(buraki gotowane, cebula, sól, cukier, olej)

Kompot z truskawek 200ml (truskawka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler)

Wartość odżywcza i energetyczna: 593kcal

Białko: 30,2g  Węglowodany:86,1g  Tłuszcze:12,9g

Środa 14.05.2025 r.                                                  

Zupa Rosół drobiowy z makaronem i zieloną pietruszką 250ml(gotowanie) wywar mięsno-warzywny (korpusy drobiowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, makaron nitki  semolina z pszenicy durum , pietruszka natka świeża, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, kurkuma)

Filet z  kurczaka w sezamowej panierce 80g(pieczenie) filet z kurczaka,  bułka tarta, jaja, mąka pszenna , sezam przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy)

Ziemniaki gotowane 150g( ziemniaki, sól)

Surówka z marchewki z chrzanem  100g(marchewka,  kapusta biała , chrzan(korzeń tarty chrzanu, woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, mleko w proszku, sól, białka mleka substancje zagęszczające , regulator kwasowości, substancja konserwująca ) , majonez(olej rzepakowy, woda, żółtko jaj, ocet spirytusowy, musztarda(woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier ,sól)cukier, skrobia modyfikowana , sól, przeciwutleniacz, barwnik:karoteny ) sól, cukier, ocet spirytusowy

Kompot z czarnej porzeczki 100ml (woda, czarna porzeczka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler, gorczyca, soja)

Wartość odżywcza i energetyczna: 593 kcal

Białko: 27,8g  Węglowodany:61,2g  Tłuszcze:17,6g

Czwartek 15.05.2025 r.                                              

Zupa brokułowa z ziemniakami 250ml(gotowanie) wywar mięsno -warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, brokuł, śmietana 12% (śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy, (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk)

Zapiekane naleśniki po bolońsku 2szt (pieczenie) (mięso z łopatki wieprzowej,  jaja,  mąka pszenna , olej rzepakowy, przyprawy (czosnek, majeranek, pieprz, sól, papryka słodka, włoszczyzna paski , ser żółty)                      

Surówka : ogórek cząstki 80g

Kompot z wiśni 200ml(woda, wiśnia, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja, gorczyca)

Wartość odżywcza i energetyczna: 636 kcal

Białko: 25,4g  Węglowodany:73,0g  Tłuszcze: 26,8g

Piątek 16.05.2025 r.                                     

Zupa krupnik jęczmienny z natką pietruszki 250ml(gotowanie) (wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, kasza jęczmienna, ziemniaki, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, natka pietruszki świeża)

Panierowany filecik  z mintaja 80g(filet z mintaja, bułka tarta, mąka, olej rzepakowy, jaja, przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, kurkuma)                                                 

Ziemniaki gotowane150g  ( ziemniaki, sól)

Surówka z młodej kapusty z marchewką  100g (kapusta młoda , marchew olej, cukier)

 Kompot z truskawki 200ml(woda, truskawka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja)

Wartość odżywcza i energetyczna: 576kcal

Białko: 29,3g  Węglowodany:57,2g  Tłuszcze:18,6g