MENU

19.05.2025-23.05.2025 r.   

 

Poniedziałek 19.05.2025 r.                                    

Zupa koperkowa250ml (gotowanie) Wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka,koper, ziemniaki,śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, papryka słodka, natka pietruszki świeża)

Pieczony filet z kurczaka 80g(pieczenie), filet z kurczaka, bułka tarta, przyprawy (sól ,pieprz, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka, lubczyk, bazylia)                                                       

Kasza bulgur 100g( kasza bulgur z pszenicy durum , sól, olej)

Surówka wielowarzywna  100g(kapusta biała, marchew, papryka, ogórek ,olej,sól, cukier )    

Kompot z wiśni  200ml  (wiśnia, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler)

Wartość odżywcza i energetyczna: 572kcal

Białko: 27,6g  Węglowodany:57,2g  Tłuszcze:12,6g

Wtorek 20.05.2025 r.                                           

Zupa barszcz zabielany z buraków 250ml  (gotowanie) (wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, buraki, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ) przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, natka pietruszki świeża)

Naleśniki z jabłkami 2szt i śmietaną 50g ( (jaja, mleko, woda, mąka, jabłko prażone (jabłka (85%), cukier, skrobia modyfikowana, woda, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, przeciwutleniacz – kwas askorbinowy, substancje konserwujące - E202, E211, aromat.)), śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ),

Kompot z czarnej porzeczki 200ml (czarna porzeczka, cukier )

Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja)

Wartość odżywcza i energetyczna:573 kcal

Białko: 16,3g  Węglowodany:88,6g  Tłuszcze:7,9g

Środa 21.05.2025 r.

Zupa pomidorowa z makaronem i zieloną pietruszką 200ml(gotowanie) wywar mięsno-warzywny kości schabowe (, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, makaron nitki zmąki durum, pietruszka natka św., przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, kurkuma) ,  koncentrat pomidorowy,  , śmietana(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii mlekowych

Chrupiące udko z kurczaka 1p(udziec z kurczaka, sól, pieprz, papryka słodka mielona)

Ziemniaki gotowane150g ( ziemniaki, sól)

Surówka z marchewki z jabłkiem  100g(marchew, jabłko olej, sól, cukier, sok  z cytryny)

Kompot z owoców 200ml(wiśnia, truskawka, czarna porzeczka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler)

Wartość odżywcza i energetyczna: 600 kcal

Białko: 38,6g  Węglowodany:71,4g  Tłuszcze:18,1g

Czwartek 22.05.2025 r.     

Zupa neapolitańska z serkiem topionym  250ml(gotowanie) Wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), serek topiony (sery(mleko,sól, stabilizator-chlorek wapnia, kultury bakterii,barwnik: karoteny), woda, masło, twaróg, :sole emulgujące, :E 450, E451, E330,E339, )serwatkaw proszku, sólprzyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, papryka słodka, natka pietruszki świeża)

Bigos z kiełbaską 250g (Kapusta biała, ,  koncentrat pomidorowy,  kiełbaska podwawelska ( mięso wieprzowe 97%, woda, sól, izolat białka sojowego, stabilizatory, białko wieprzowe kolagenowe, maltodekstryna ,przeciwutleniacz, wzmacniacz smaku:glutaminian  monosodowy,glukoza, aromat, przyprawy), olej rzepakowy, cebula, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy (sól, pieprz, majeranek)  

 Ziemniaki gotowane 150g( ziemniaki,sól)

 Kompot z truskawek  200ml(truskawka)

Alergeny(mleko, gluten, seler, gorczyca, )

Wartość odżywcza i energetyczna: 594  kcal

Białko: 28,5g  Węglowodany:51,2g  Tłuszcze:27,6g

Piątek 23.05.2025 r.                                                

Zupa jarzynowa 250ml(gotowanie ) wywar mięsno warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, cebula, mieszanka do zup 7 - składnikowa, ziemniaki, śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, kurkuma, lubczyk, bazylia, czosnek, papryka słodka, koper świeży)

Filet z ryby w cieście pietruszkowym 80g(filet z morszczuka, jajko, mąka ,olej rzepakowy ,natka pietruszki (sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, kurkuma)                                                 

Ziemniaki gotowane 150g( ziemniaki,sól)

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem  100g(kapusta pekińska, ogórek świeży, koperek, sól, cukier, ocet spirytusowy, olej)

Kompot z wiśni 200ml(wiśnia, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja, ryby)

Wartość odżywcza i energetyczna:589 kcal

Białko: 24,6g  Węglowodany:54,1g  Tłuszcze:16,8g