MENU

05.05.2025-09.05.2025 r.   

 

 

Poniedziałek 05.05.2025 r.

Zupa barszcz czerwony 250ml (gotowanie),Wywar mięsno - warzywny (kości schabowe,  marchew,  seler korzeń,  pietruszka korzeń, cebula) ziemniaki,  buraki, marchew korzeń,  seler korzeń,  pietruszka korzeń;  przyprawy (czosnek, koperek,  kurkuma,  pieprz czarny,  pieprz ziołowy,  papryka słodka,  sól) , śmietana 12% (śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ))

Spaghetti z sosem bolońskim150g/150g (mięso łopatka wieprzowa,  koncentrat pomidorowy,  pomidory pelatti,  papryka,  cebula,  marchew, pietruszka korzeń,  seler korzeń,  mąka,  przyprawy  (sól,  pieprz,  czosnek,  tymianek,  oregano,  papryka słodka),  olej rzepakowy)                

Sałatka szwedzka 100g (ogórek kiszony, cebula, marchew, olej)

Kompot z czarnej porzeczki 200ml(woda, czarna porzeczka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler, gorczyca)

Wartość odżywcza i energetyczna: 632kcal

Białko: 29,0g  Węglowodany:90,8g  Tłuszcze:20,8g

 

Wtorek 06.05.2025 r.

Zupa pomidorowa z ryżem  250ml(gotowanie)Wywar mięso-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, koncentrat pomidorowy, ryż paraboliczny, śmietana(śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii mlekowych), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, cukier, lubczyk, natka pietruszki świeża)

Roladka z piersi kurczaka  z marchewką i żółtym serem 80g  Składniki: filet z kurczaka , mąka pszenna , marchewka , ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, stabilizator, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka mikrobiologiczna),  przyprawy, (czosnek granulowany,  sól,  lubczyk,  papryka słodka,  bazylia), jaja

Ziemniaki gotowane 150g(ziemniaki, sól, koperek świeży) 

Surówka z kapusty czerwonej z marchewką i porem  100g(kapusta czerwona, kapusta biała, marchew, por, sól, cukier, ocet, majonez (olej rzepakowy, woda, żółtko jaj, ocet spirytusowy, musztarda(woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier ,sól), cukier, skrobia modyfikowana , sól, przeciwutleniacz, barwnik:karoteny)

Kompot z wiśni 200ml(woda, wiśnia, cukier) 

Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja, gorczyca)

Wartość odżywcza i energetyczna: 578kcal

Białko: 31,4g  Węglowodany:80,1g  Tłuszcze:8,3g

Środa 07.05.2025 r.

Zupa Grochowa 250ml(gotowanie)wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, ziemniaki, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, ziele angielskie, liść laurowy) marchew, seler, pietruszka, groch, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk) kiełbasa podwawelska(mięso wieprzowe 97%, woda, sól, izolat białka sojowego, stabilizatory, białko wieprzowe kolagenowe, maltodekstryna, przeciwutleniacz, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, glukoza, aromat, przyprawy)

Gołąbki z młodej kapusty 1szt w sosie pomidorowym 50g (pieczenie ) (mięso łopatka wp, koncentrat pomidorowy, pomidory pelatti,  papryka,  cebula,  marchew,  pietruszka korzeń,  seler korzeń,  mąka, przyprawy (sól, pieprz, czosnek, tymianek, oregano, papryka słodka) olej rzepakowy)                

Ziemniaki  150g(ziemniaki, sól, koperek świeży) 

Ogórek cząstki 50g ( ogórek świeży )

Kompot z owoców 200ml(woda, truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler, soja)
Wartość odżywcza i energetyczna: 570 kcal

Białko: 22,2g  Węglowodany:70,5g  Tłuszcze:11,3g

Czwartek 08.05.2025 r.

Zupa biały barszcz 250ml(gotowanie) (wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, ziele angielskie, liść laurowy) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki,  śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), kiełbasa podwawelska(mięso wieprzowe 97%, woda, sól, izolat białka sojowego, stabilizatory, białko wieprzowe kolagenowe, maltodekstryna, przeciwutleniacz, wzmacniacz smaku:glutaminianmonosodowy,glukoza, aromat, przyprawy), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk, czosnek granulowany, natka pietruszki świeża)  

Pieczony udziec z kurczaka 1p(udziec z kurczaka, sól, pieprz, papryka słodka mielona)

Ziemniaki gotowane 150g( ziemniaki, sól)

Surówka z marchewki z selerem 100g(marchew, seler, sól, cukier, sok  z cytryny)

Kompot z owoców  200ml(truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, cukier) 

Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja, gorczyca)

Wartość odżywcza i energetyczna: 845kcal

Białko: 55,9g  Węglowodany:50,1g  Tłuszcze:44,7g

 Piątek 09.05.2025 r.

Zupa kalafiorowa z zieleniną 250ml(gotowanie) (wywar mięsno-warzywny (kości schabowe, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, liść laurowy, ziele angielskie) marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, kalafior , śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowym pieprz czarny, lubczyk, cukier, natka pietruszki świeża)

Makaronowe kokardki z twarogiem, śmietaną i owocami 180g/150g( makaron kokardka (semolina z pszenicy durum), twaróg  półtłusty , śmietana 12%(śmietanka pasteryzowana , żywe kultury bakterii mlekowych ), jogurt naturalny(mleko pasteryzowane częściowo odtłuszczone  odtłuszczone mleko w proszki, żywe kultury bakterii jogurtowych ) , cukier, truskawka , czarna porzeczka )

Owoc 1szt(owoc sezonowy)

Kompot z truskawek 200ml(truskawka, cukier)

Alergeny(mleko, gluten, seler, jaja, gorczyca)

Wartość odżywcza i energetyczna: 600 kcal

Białko: 28,2g  Węglowodany:109,2g  Tłuszcze:8,2g