Rozwiń tytuł
Temat: Pokarm – budulec i źródło energii.
notatka do zeszytu
Związkami organicznymi są: białka, cukry ( węglowodany), tłuszcze. Są one związkami węgla dlatego głównym pierwiastkiem budującym organizm jest węgiel.
BIAŁKA
Na podstawie analizy tekstu z podręcznika str. 59-60 udziel pisemnie odpowiedzi na poniższe pytania.
- Z czego zbudowane są białka?
- Co to są aminokwasy egzogenne i jaka jest ich rola?
- Co różni pokarmy pełnowartościowe od niepełnowartościowych?
- Wypisz po 5 produktów spożywczych bogatych w białka: a) pochodzenia roślinnego b) pochodzenia zwierzęcego
- Podaj przykłady przynajmniej 4 białek i ich funkcje
Niedobór białek spowoduje zaburzenia wzrostu i rozwoju, przyspieszenie procesów starzenia, obniżenie odporności, osłabienie mięśni, spadek ilości erytrocytów
Doświadczenie - Wykrywanie obecności białek w produktach spożywczych.
Przebieg:
Wynik:
Wniosek:
( do uzupełnienia z zeszytu osoby obecnej na lekcji)
CUKRY
- podział cukrów:
a) proste: glukoza, fruktoza
b) dwucukry: sacharoza, laktoza, maltoza
c) złożone: glikogen, skrobia, celuloza, chityna
Doświadczenie - Wykrywanie obecności skrobi w produktach spożywczych.
Przebieg:
Wynik:
Wniosek:
( do uzupełnienia z zeszytu osoby obecnej na lekcji)