Rozwiń tytuł

Temat: Pokarm – budulec i źródło energii.

 notatka do zeszytu

Związkami organicznymi są: białka, cukry ( węglowodany), tłuszcze. Są one związkami węgla dlatego głównym pierwiastkiem budującym organizm jest węgiel.

 

BIAŁKA

Na podstawie analizy tekstu z podręcznika str. 59-60 udziel pisemnie odpowiedzi na poniższe pytania.

- Z czego zbudowane są białka?

- Co to są aminokwasy egzogenne i jaka jest ich rola?

- Co różni pokarmy pełnowartościowe od niepełnowartościowych?

- Wypisz po 5 produktów spożywczych bogatych w białka:    a) pochodzenia roślinnego           b) pochodzenia zwierzęcego

- Podaj przykłady przynajmniej 4 białek i ich funkcje

 

Niedobór białek spowoduje zaburzenia wzrostu i rozwoju, przyspieszenie procesów starzenia, obniżenie odporności, osłabienie mięśni, spadek ilości erytrocytów

Doświadczenie - Wykrywanie obecności białek w produktach spożywczych.

Przebieg:

Wynik:

Wniosek:

 ( do uzupełnienia z zeszytu osoby obecnej na lekcji)

CUKRY

- podział cukrów:

a) proste: glukoza, fruktoza 

b) dwucukry: sacharoza, laktoza, maltoza

c) złożone: glikogenskrobia, celuloza, chityna

Doświadczenie - Wykrywanie obecności skrobi w produktach spożywczych.

Przebieg:

Wynik:

Wniosek:

( do uzupełnienia z zeszytu osoby obecnej na lekcji)